Receptek
Írjátok le kedvenc receptjeiteket a FÓRUMBA és a kedvencek megjelennek a honlapon!
Zellerkrémleves
Hozzávalók (4személyre)
20dkg zeller, 2ek. olaj, 4dkg liszt, 2dl tej, só, víz
Elkészítés:
A megtisztított zellert vékony szeletekre vágjuk, megsózva, olajjal, kevés vízzel fedő alatt puhára pároljuk. 3dkg liszttel behintjük, vízzel felengedjük. Ha már egyszer jól felforrt, a zellert turmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, a tejjel és a szükséges vízzel felforraljuk.
Frankfurti leves
Hozzávalók (4 személyre)
1 kelkáposzta szeletelve, fokhagyma, vöröshagyma, majoranna, só, fehér bors, 3-4 krumpli, 2 sárgarépa, pirospaprika, 2 tojássárgája, 0,5 dl tejszín, vagy tejföl, víz, virsli
Elkészítés:
A kelkáposztát, a krumlit kis szeletekre, a répát karikára vágjuk. Vízben feltesszük a fűszerekkel, ízesítő anyagokkal együtt. Mikor megfőtt, a tejszínnel elkevert tojássárgákat óvatosan belecsurgatjuk, belekeverjük és a virslit is hozzáadjuk.
Fokhagymás sajtleves
Hozzávalók:
1 ek. liszt, 3 dkg vaj, 8 dl húsleves, 1 dl fehérbor, 3-4 gerezd fokhagyma, fehérbors, szerecsendió, 15 dkg edami sajt, 1 dl teföl, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A lisztet a vajon kevergetve világosra pirítjuk, ráöntjük a levest és a bort. Az összezúzott fokhagymát a levesbe dobjuk, majd hozzáadjuk a borsot és a szerecsendiót. Kevergetve felforraljuk, majd amíg kellően meg nem sűrűsödik, főzzük. Közben a sajt kétharmadát lereszeljük, a többit kockára vágjuk. A levest a tűzről lehúzzuk, a reszelt sajtot és a tejfölben elkevert tojássárgáját belekeverjük. A kockára vágott sajtot a leveses tányérokban elosztjuk, a forró levest rámérjük, végül az apróra vágott petrezselyemmel meghitjük.
(A leves sokkal pikánsabb lesz, ha edami helyett fele részben füstölt, vagy márványsajtot használunk.)
(Én ehhez a leveshez nagyon szeretem a pirítóst!)
Fokhagymában sült máj
Hozzávalók:
50dkg baromfi máj, (lehet kacsa, csirke) 1 fej fokhagyma, 1 ételízesítő kocka, kevés víz, olaj, liszt
Elkészítés:
Olajon megpirítjuk a fokhagymát, majd felengedjük kevés vízzel,és főzzük pár percig. A májat lisztben megforgatjuk, és beleengedjük a fokhagymába. Annyi vízzel kell felengedni, hogy teljesen ellepje a májat. Az egészet felforraljuk, hagyjuk egyet rottyani, és kész is van. Vöröshagymás krumplival lehet tálalni.
Gombás csirkemell
Hozzávalók:
4 csirkemell, 30dkg gomba, 2 pohár tejföl, 20 dkg reszelt sajt, petrezselyem, olaj, liszt, só, pirosarany
Elkészítés:
A csirkemelleket félbevágjuk, sózzuk, megforgatjuk a lisztben és kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Zsírozott vagy olajozott tepsibe kirakjuk. Olajon megdinszteljük a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk. Megpirítjuk és jól meghintjük petrezselyemzölddel. Ezt a gombás masszát egyenletesen rákenjük a csirkemellekre. A tejfölt egy mokkáskanálnyi pirosarannyal kikeverjük, majd a gombás hús tetejére rakjuk. Előmelegített sütőben 220-240 fokon először lefedve, utána fedő nélkül sütjük kb fél órát, majd a tetejére rászorjuk a reszelt sajtot és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürét adhatonk mellé.
Sült csirkecomb sült zöldségágyon
Hozzávalók:
5 csirkecomb, 5 sárgarépa, 1 vöröshagyma, színes kaliforniai paprika, só, bors, szerecsendió, őrölt kömény, majoranna
Elkészítés:
Egy vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk a sózott, borsozott, köménnyel, majorannával és szerecsendióval bedörzsölt combokat, majd állni hagyjuk egy órát. Mellé tesszük a sózott, borsozott zöldségeket. Fóliával lefedve 180 fokos sütőben kb 60 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és addig sütjük, amíg meg nem pirul. A csirkecombok pirosra sülnek,a zöldségek átveszik a sült pecsenye ízét!
Diós szelet
Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojás, 30 dkg porcukor, 12 kanál víz, 10dkg őrölt dió, 25 dkg liszt, 1 vaníliás cukor,1 sütőpor A krémhez: negyed liter tej, 1 vaníliás puding, 1 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dkg őrölt dió, kis rumaroma
Elkészítés:
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojások felvert habját, az őrölt diót, a lisztet, a vaníliáscukrot, sütőport. Összedolgozzuk a tésztát, nyújtjuk, és kisütjük. A krémhez a tejet a pudinggal, tojással sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, az őrölt diót, rumaromát, és jól elkeverjük, majd a tésztára kenjük. Csokoládét reszelhetünk a tetejére.
Egyszerű kerek meggyes
Hozzávalók:
1 üveg magozott meggybefőtt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 3 tojás, 30 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 1 dl tej, 10 dkg étcsoki, 2 dl tejszín
Elkészítés:
A meggybefőttet alaposan lecsöpögtetjük. A vajat a cukorral és a vaníliáscukorral krémesre keverjük, majd beleütjük a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a sütőprral, és a tejjel együtt a vajas tojásos masszába dolgozzuk. Végül beleszórjuk a meggyet. A tésztát a margarinnal kikent és búzadarával meghintett gyümölcstorta- formába simítjuk. Az étcsokoládét durvára felaprítjuk, majd a tészta tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon 35 percig sütjük. Kihűlve tálaljuk. A tortaszeleteket tejszínhabbal díszíthetjük!
Írjátok le kedvenc receptjeiteket a FÓRUMBA és a kedvencek megjelennek a honlapon!